Організація харчування дітей у закладі здійснюється
відповідно до:
Ø Законів України «Про дошкільну освіту», «Про
охорону дитинства»;
Ø Постанови Кабінету Міністрів
України «Про затвердження норм харчування унавчальних
та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 № 1591;
Ø «Інструкцїі з організації харчування у
дошкільних навчальних закладах» (затвердженої спільним наказом МОЗ України, МОН
України від 17.04.06 р. № 298/227 зі змінами від 26.02.2013 № 202/165);
Ø «Санітарного регламенту для дошкільних
навчальних закладів» (затвердженого наказом МОЗ України 14.04 2016р. за №
563/28693);
спільних наказів МОН України та МОЗ України від 01.06.2005р.№329/242 «Порядок
організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», від
15.08.2006р. №620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей
у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах»;
Ø системи управління безпечністю харчових
продуктів HACCP (ХАССП)
Ø щорічних наказів департаменту освіти;
Ø щорічних відповідних наказів по закладу
дошкільної освіти.
- Постанова КМУ від 24.03.2021 р. №305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку
Основними принципами організації харчування в
закладі є:
Ø адекватна енергетична цінність раціонів відповідно до енерговитрат
дітей;
Ø збалансованість та максимальна різноманітність
раціону;
Ø технологічна та кулінарна обробка продуктів та страв, що
забезпечує їх смакові якості та збереження вихідної харчової цінності;
Ø забезпечення санітарно-гігієнічних норм, у тому
числі дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх
транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв.
Ø врахування індивідуальних особливостей дітей.
Впровадження системи НАССР
В закладах дошкільної освіти та освітніх установах – це важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом.
На відміну від дорослих, у малечі немає вибору де і як харчуватися, тому адміністрація зобов’язана на законодавчому рівні розробити, впровадити та постійно підтримувати принципи системи НАССР.
Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися наступних позитивних моментів:
*В обов’язковому порядку контролюється сировина, що поставляється в ЗДО для приготування їжі для дітей;
*Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
* Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни;
*Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення харчоблоку;
*Особиста гігієна персоналу;
*Правильне прибирання відходів і сміття;
*Відсутність комах та гризунів;
*Повернення продуктів постачальникам, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям;
*Жорсткий контроль за зберіганням продуктів.
Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.
Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на харчоблок і до моменту видачі готової страви.
Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту, передбачає відпрацювання пакету документів і їх неухильного виконання. Сюди входять:
* Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ЗДО посуд, кухонний інвентар і обладнання;
* Вимоги до харчових продуктів на етапах зберігання, приготування, споживання;
* Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);